sidearea-image
Lorem ipsum dolor sit amet, consecte adipi a ultra. Suspendisse ultrices hendrerit a vitae an sodales dolor.
Hirtenstraße 19, 10178 Berlin, Germany
+49 30 24041420
ouroffice@revolver.com
Follow us

Tetoválási stílusok

Egy kis áttekintés a napjainkban használt tetoválási stílusokról

Realisztikus technika

A realisztikus tetoválásokra leginkább az élethű kifejezés illik, ezek a munkák valóban olyanok, mintha csodás festmények kerültek volna a bőrre.
Jellemző módon a portrékat sorolhatjuk ide, de minden tetoválást is realisztikusnak nevezhetünk, ha az fotószerű, és pont úgy néz ki, mint ahogy a valóságban várnánk.
Ez a tetoválási stílus nagyon személyes és egyedi, általában azok választják, akik imádják a szépet, a valósághűt, és akik pl. egy szeretett ismerősük arcképét szeretnék megörökíteni.
Ennek ellenére nem csupán a megfogható valóság jellemzi ezt a stílust, bármilyen vízió, meseszerű téma képezheti a tattoo alapját, a lényeg igazából a teljesen valósághű, pontos végeredmény.

Watercolor (vízfestékes)

Ez az imádnivaló új stílus talán minden eddiginél közelebb áll a festészethez, és tökéletes ellentéte a már említett realisztikus munkáknak.
Míg az előző stílusnál a pontosság, az élethű formák és vonalak egyértelműen központiak, addig a watercolor tattoo-nál éppen az elnagyoltság, a határok figyelmen kívül hagyása a legfontosabb szempont.
A színek és a formák összemosódnak, határozatlannak tűnnek, de mégis minden egyes „ecsetvonásnak”, látszólag véletlenszerűen kitöltött felületnek nagyon fontos szerepe van.
A vízfesték tetoválásban ráadásul sokszor a kontúrok sem találkoznak, néha pedig teljesen hiányoznak ezek a meghatározó vonalak.

Old School

Az Old School tattoo a hagyományos tetoválások felelevenített változata, ezért leginkább azok tetováltatnak magukra ilyen stílusban, akik tisztelegnek a régmúlt tradíciói előtt.
Ez a képszerű, leegyszerűsített, mégis határozott stílus a kezdetek kezdetén hódított, akkor, amikor a nyugati társadalomban is népszerűvé vált – de legalábbis megjelent – a tetoválás.
Ez óhatatlanul összefonódott a tengerész kultúrával, így ezek a motívumok természetesen felfedezhetőek az újragondolt Old School-ban is.
Persze mára teljesen átalakultak a technikák, a minták, de még mindig összetéveszthetetlenek. Ennek köszönhetően a hajók, a vasmacskák, a koponyák, a leegyszerűsített „hula girl-ök” ismét olyan jegyeknek számítanak, amiket az Old School tattoo szerelmesei szeretnének magukon tudni.

New School

A New School tattoo az Old School stílus megújított változata. Nagyon hasonló stílusjegyeket hordoz magában, de általában sokkal határozottabb körvonalakkal, még feltűnőbb színekkel dolgozik.
Talán a legjelentősebb újdonsága, hogy sok mesefigurát, modern, de rajzos elemet oltottak a stílusba, így a végeredmény valóban bámulatos lett.
A legtöbb tetoválás valamilyen szinten belefér a New School-ba (kivéve persze, ha ordít róla egy másik stílusjegy), a hagyományos minták, formák és motívumok megfelelnek ezeknek a követelményeknek.
A New School tattoo népszerűsége nem csak sokrétűségének köszönhető, hanem annak is, hogy rendkívül könnyű ötvözni más stílusokkal, a lényeg a merészség, a sok-sok szín, fantázia és a még határozottabb körvonalak.

Buena Vista Tattoo

A Buena Vista, más néven Trash Polka stílus szintén egy újszerű irányvonal, tulajdonképpen a realisztikus elemeket ötvözi az egészen letisztult, minimalista jegyekkel.
Ezek a tetoválások általában három színre építenek: a vörösre, feketére és a szürkére, ami elsőre talán egy kicsit komornak tűnhet.
Persze nem is az a lényege, hogy túlságosan csajos legyen, a legtöbb Buena Vista tattoo-nak komoly mondanivalója, társadalomkritikája, nézetközvetítő stílusjegye van.
A határozottság kifejezetten találó jelző ezekkel a tetoválásokkal kapcsolatban, hiszen az aránylag fiatal, újszerű irányvonal tényleg összetéveszthetetlen más munkákkal.
A főbb mintákat gyakran körülölelik különböző méretű festékpöttyök, árnyak, de a feliratok is gyakoriak.

Dotwork Tattoo

A Dotwork szintén egy nagyon egyedi tetoválási stílus, minden más technikától alapjaiban tér el.
Itt nincs egyetlen vonal sem, a mű kizárólag pontokból épül fel, pontosan úgy, mint az impresszionista képeknél.
Persze különbség a festészeti stílushoz képest azért akad, ugyanis a tetoválások sokkal pontosabbak, geometrikusabbak, míg a festményeknél inkább az összemosódás a lényeg.
Mindenesetre távolról nézve a dotwork tetoválások pontjai is vonallá, képekké állnak össze, míg közelről megszemlélve tökéletesen elkülönülnek egymástól a miniatűr pontocskák.
Jellemzően inkább fekete- szürkeárnyalatosak ezek a művek, és inkább kiegészítésre használják őket, de önmagukban és színesben is gyönyörűen mutatnak.

Oriental/Irezumi (Japán, keleti tattoo stílus)

Ez a stílus felbecsülhetetlen eszmei értéket képvisel hordozója számára, hiszen egy japán tetoválás rendkívül mély témájú mesékkel képes szolgálni. Az Irezumi elnevezés voltaképpen azt a folyamatot jelenti, ahogy “tintát fecskendeznek a bőr alá”.
A japán tetoválás története egészen régre nyúlik vissza.
A tradicionális japán tetoválás, a “Tebori” menete a következő: a mester (Hiroshi) felviszi a festéket (sumi) egy ecset segítségével a bőrre, majd egy bambuszpálcikával bejuttatja azt a bőr alá. A pálcika végén egy köteg tű helyezkedik el (hari). Természetesen manapság már modern technikával készülnek a tetoválások ebben a stílusban is.
Takarásra alkalmas tetoválás stílus.

Tribal

A nonfiguratív tetoválás mintákat sokszor egyedi tattoo mintáknak is tekintik, mivel rendszerint kérésre készülnek, egy adott személy részére, és nagyon nehéz is ugyanazt a nonfiguratív tetoválás mintát lemásolni.
A nonfiguratív tetoválás minták tulajdonképpen a vonalak és különböző alakzatok ügyes és igen dekoratív játékából születik.
Ezeknek a tetoválás mintáknak is lehet felismerhető alakzatot adni. A férfi és a női nonfiguratív tetoválás minta között a különbség annyi, hogy a férfi nonfiguratív tattoo minták sokkal erőteljesebbek, vastag vonalvezetésűek, míg női nonfiguratív minták, finomak, nőiese és lágy vonalvezetésűek.A nonfiguratív tetoválás minták előnye, hogy a test bármelyik részére felvarrható, mivel egyedi kialakítású, könnyen igazítható a test vonalaihoz.Ebből is látszik, hogy a nonfiguratív tetoválás mennyire sokszínű és emellett bármelyik más tattoo motívum mellett akár csak kiegészítőként vagy főmintaként is használható, viselhető.